top of page

רגע מכריע?
ייעוץ טלפוני חינם!

תמונת הסופר/תעו"ד מנור פרנקל

חובות שלא נכללים בפשיטת רגל

עודכן: 15 באוק׳

הליך חדלות פירעון, הידוע בעבר כפשיטת רגל, נועד לאפשר לאנשים שנקלעו לחובות כבדים לקבל הפטר חובות ולפתוח דף חדש בחייהם הכלכליים. הליך זה מאפשר לאדם שאינו מסוגל לעמוד בחובותיו לקבל הגנה משפטית, לשלם חלק מהחובות ובסוף לקבל הפטר מיתרת החובות שלא שולמו. עם זאת, חשוב לדעת כי לא כל החובות ניתנים למחיקה במסגרת הליך זה. ישנם מספר סוגי חובות שהמחוקק בחר להחריג ולא לאפשר את מחיקתם גם לאחר קבלת צו הפטר.

במאמר זה נסקור את החובות שאינם נכללים בחדלות פירעון ונבחן מתי חל הפטר חובות ומתי הפטר חובות לא חל. אם אתם שוקלים לפתוח בהליך, מומלץ לקרוא תחילה על השלכות של חדלות פירעון.



מנור פרנקל - עורך דין חדלות פרעון
מנור פרנקל - עורך דין חדלות פרעון

חובות שלא נכללים בפשיטת רגל


על פי סעיף 175 לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, ההפטר שמקבל החייב בסוף הליך פשיטת הרגל לא חל על מספר סוגי חוב:



חוב מזונות


חוב מזונות שנפסק לטובת ילדים קטינים הוא אחד החובות שלא מקבלים הפטר במסגרת הליך חדלות פירעון. הסיבה לכך היא ההגנה על טובת הקטינים והרצון למנוע פגיעה במחייתם. אי תשלום מזונות נחשב "כשל מוסרי" ופוגע בחובה לדאוג לקטינים. עם זאת, במקרים חריגים ביותר, בית המשפט עשוי להפעיל שיקול דעת ולאפשר הפטר גם מחוב מזונות.



קנסות וחובות לרשויות


חובות הנובעים מקנסות, דוחות חנייה, קנסות משטרתיים ותשלומי חובה אחרים לרשויות הם דוגמה נוספת לחובות שאינם ברי הפטר. זאת על מנת לשמור על אינטרס הציבור ולמנוע מצב בו אנשים יצברו חובות לרשויות בידיעה שיוכלו למחוק אותם בעתיד. גם קנסות שניתנו כחלק מהליך פלילי אינם נמחקים.



חובות שנוצרו במרמה


חובות שנוצרו כתוצאה ממעשי מרמה, עבירות פליליות, מעשי נוכלות, וכן חובות פיצויים בגין עבירות מין, אלימות או עבירות לפי חוק זכויות נפגעי עבירה, לא ימחקו בהליך פשיטת רגל. המטרה היא לאפשר הפטר רק לחייבים שנקלעו לחובות בתום לב ולא לאלו שפעלו במכוון ליצירת החובות. מדובר במעשים חמורים ולכן אין צידוק לפטור את החייב מהחובות הללו.


חוב משכנתא


חוב הנובע מהלוואת משכנתא אינו בר הפטר בהליך חדלות פירעון. החייב יידרש להמשיך ולשלם את המשכנתא גם לאחר סיום ההליך, אחרת עלול לאבד את הנכס המשועבד. לעזרה בנושא משכנתאות, מומלץ לפנות לעורך דין הסדר חוב.


זכרו כי גם בחובות אלו, אין לאבד תקווה ויש זכור כי ליווי משפטי יעיל יודע ברוב המקרים לנהל משא ומתן ולהגיע לתוצאה ולהסדר פשרה ישיר מול הנושים.

מתי חל הפטר חובות


הפטר חובות חל על רוב החובות הרגילים, כגון חובות לבנקים, חברות אשראי, ספקים ונותני שירותים. מטרת ההפטר היא לאפשר לחייב להשתקם כלכלית ולפתוח דף חדש. חשוב לציין כי גם לגבי החובות שאינם נכללים בחדלות פירעון, במקרים חריגים ביותר, בית המשפט עשוי להפעיל שיקול דעת ולאפשר הפטר חלקי או מלא. הדבר תלוי בנסיבות הספציפיות של כל מקרה. להבנה מעמיקה יותר של התהליך, מומלץ לקרוא על ליווי והגנה בפשיטת רגל.


התמודדות עם חובות שאינם ברי הפטר


גם אם יש לכם חובות שלא ניתן למחוק בהליך חדלות פירעון, אין להתייאש. קיימות דרכים נוספות להתמודד עם חובות אלו:


  • הסדר חובות - ניתן לנסות להגיע להסדר עם הנושים לפריסת החוב או הפחתתו, גם מחוץ להליך חדלות הפירעון באמצעות עורך דין הוצאה לפועל.


  • ביטול ריביות ופיגורים - במקרה של חובות לרשויות, ניתן לעתים לבקש ביטול או הפחתה של ריביות והצמדות שהצטברו על החוב המקורי.


  • בקשות פרטניות - לגבי חובות מסוימים, כמו חוב מזונות, ניתן להגיש בקשות מיוחדות לבית המשפט להפחתת החוב או פריסתו מחדש.


  • ייעוץ משפטי מקצועי - עורך דין המתמחה בדיני חדלות פירעון יוכל לסייע במציאת הפתרונות המתאימים ביותר עבור כל מקרה לגופו.


מומלץ להיוועץ עם עורך דין המתמחה בדיני חדלות פירעון שינחה את החייב כיצד לפעול בצורה הטובה ביותר מול החובות שלא נכללים בהפטר.

לסיכום


על אף שהליך פשיטת רגל מאפשר לחייב "הזדמנות שנייה" ולהשתחרר מרוב חובותיו, ישנם חובות שאינם נמחקים בתהליך. כדי להתמודד עם החובות הללו, על החייב לפעול באופן אקטיבי מול הנושים או הרשויות, לבקש הסדרים או הפחתות, ובמידת הצורך לפנות לבית המשפט בבקשה לפטור במקרים חריגים.


ליווי עורך דין בהליך זה קריטי למיצוי הזכויות המרבי שלכם ולביצוע המהלך בצורה שתעניק לכם את ההגנה המקסימלית אל מול סיכון של ביטול חדלות פירעון. עורך דין מומחה יכול לסייע ולהנחות את החייב בהליך זה. כך, גם אם לא יוכל להשתחרר מכל חובותיו, החייב יוכל להקטין את נטל החובות ולהתחיל דרך חדשה בחייו הכלכליים.




.

bottom of page